In november 2017 ontving ik een triest bericht: de grand lady van Professional Organizing, Anne-Lies van Overbeek is overleden op 73-jarige leeftijd.

Anne-Lies was de allereerste Professional Organizer in Europa én in Nederland. Haar wens was om mensen op praktisch gebied te helpen bij het organiseren van hun leven, huishouden of werk. Het duurde een jaar voor ze haar eerste klant had. Ze bleef geloven in haar idee: Professional Organizing.

In mijn begin jaren als Organizer heb ik een aantal jaren intensief met haar samengewerkt. Ze was energiek, inspirerend en zat vol met daadkracht. Deze daadkracht heeft ervoor gezorgd dat ze het beroep in Nederland op de kaart zette. Niet alleen op de kaart, nee ze ging ook aan het werk in gezinnen en bedrijven om orde op zaken te stellen. Vele mensen heeft ze geholpen, geïnspireerd en op weg geholpen. In binnen- en buitenland. Samen vlogen we de wereld over om vakgenoten, klanten en producenten van Organizing producten te bezoeken. Ook was zij degene die twee beroepsverenigingen opzette: eerst de European Professional Organizers (EPO) en daarna de Nederlandse Professional Organizers (NPO). Deze zijn later samengegaan in de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers (NBPO).

Ze had een hart van goud en deelde haar kennis, ervaring en inzichten met iedereen die daarvoor interesse had. Zo zat ze in het programma van Jos Brink, stond ze meermalen in de Volkskrant en heeft een boek geschreven over Organizing. Het zou geweldig zijn als dat boek alsnog uitgegeven wordt. Ik heb begrepen dat de inhoud klaar is.

Anne-Lies, bedankt voor alles wat je voor mij en onze beroepsgroep gedaan hebt. Jouw daadkracht, inspiratie en doorzettingsvermogen heeft veel op gang gebracht: een beroepsgroep van vele honderden Professional Organizers die nu dagelijks mensen in gezinnen en bedrijven op praktische wijze ondersteunen.