8.8

Uit 200+ klantbeoordelingen

Zoek in deze site

Chaoten bestaan niet


Categorie: Organizing Works | Auteur: Germo Bekendam

Laatst kreeg ik van een klant een uitgebreide beschrijving ter voorbereiding op onze 1-op-1 Organizing training die met hem gepland stond. Hij schreef: Zoals je weet ben ik een chaoot. Dat is nogal een statement dacht ik bij mezelf. Een zelfbenoemde chaoot is er stellig van overtuigd dat de oorzaak van het niet optimaal functioneren buiten zichzelf ligt en onoplosbaar is. Het is een waarheid die net zo waar is als de ogen blauw zijn van iemand met blauwe ogen.

Wat is de definitie van een chaoot? In het woordenboek staat: iemand die erg chaotisch is. De definitie van chaotisch is: zonder orde of regelmaat.

Ik geloof niet in chaoten. Wel kan iemand chaotisch gedrag vertonen. Dat is heel wat anders. Gedrag kun je namelijk veranderen als de wil aanwezig is dit aan te pakken. De overtuiging: ik ben een chaoot, zie ik dan ook meestal als een duidelijk signaal dat iemand ergens last van heeft. In sommige gevallen kan deze overtuiging heel diep zitten en kan ik als Organizer geen hulp bieden. Dan is professionele hulp op een ander vlak nodig.

In de meeste gevallen is het aanpakken van de oorzaak van de overtuiging voldoende om het gevoel van chaos te verminderen of geheel te laten verdwijnen. Deze oorzaak is, in veel gevallen die ik tegenkom, het onvermogen orde te creƫren in de werkomgeving en in de manier van werken. Welke van deze twee er eerst was doet er niet toe.

Het allerbelangrijkste is het stoppen met het structureel herhalen van de mantra: ik ben een chaoot. De kracht van het woord is heel sterk. Dat was je vroeger, zeg ik vaak als ijsbreker als mijn klant er weer over begint. Dan wordt er gelachen en wordt beaamt dat dat zo is. De nieuw aangeleerde vaardigheden en nieuw gemaakte afspraken met zichzelf zorgen dat de werkwijze in de gestructureerde omgeving zorgen voor een nieuwe overtuiging: ik werk georganiseerd . Dat is een bijzonder proces wat wij als Organizer begeleiden.

Chaoten bestaan niet.

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *