8.8

Uit 200+ klantbeoordelingen

Zoek in deze site

De impact van Professional Organizing


Categorie: Organizing Works | Auteur: Germo Bekendam

Mijn werk als Organizer vindt meestal plaats in het bedrijfsleven. Onlangs was ik aan het werk met een particuliere klant en ik wil graag mijn ervaring met je delen.

Een tijdje terug kreeg ik een telefoontje van een mevrouw die mijn hulp inriep omdat ze het overzicht over haar werkplek en planning kwijt was. Al snel werd het duidelijk dat dat niet het enige probleem was. Toen ik even doorvroeg bleek dat ook het huishouden haar boven het hoofd groeide. Aangezien ze vanuit huis werkte, was het lastig voor haar om zo een goede werkomgeving te creëren.

Ik stelde voor om bij de basis te beginnen. We spraken af dat ik langs zou komen om met het hele gezin rond te tafel te gaan zitten en te bespreken hoe we het huishouden beter op orde konden brengen. Dat zou al een hoop rust en ruimte geven zodat de klant zich beter kon concentreren op haar werk.

Na dit gesprek lag er een plan van aanpak. We spraken af dat ik eerst twee dagen langs zou komen om samen met het gezin de keuken en de woonkamer te organiseren.

Een paar weken later was het zover. Op vrijdagochtend begonnen we met de keuken. Stap voor stap liepen we de ruimte na om kijken hoe we de boel beter konden organiseren. Elk kastje en laatje werd minutieus doorgenomen en uitgezocht. Steeds meer spullen kwamen tevoorschijn die eigenlijk nooit werden gebruikt. Die konden weg. De overgebleven dingen kreeg een eigen, logische plek. Nadat we op zaterdag ook de woonkamer hadden aangepakt, zag alles er weer spik en span uit. Aan het eind van de dag ging ik nogmaals met de gezinsleden rond de tafel om het vervolg te bespreken. Hoe konden ze ervoor zorgen dat het resultaat dat we hadden behaald, ook blijvend was? We stelden samen een lijst met taken op en verdeelden die zodat iedereen wist wat hem voortaan te doen stond.

Met een voldaan gevoel reed ik die avond terug naar huis. Mijn taak zat erop. Ik kon niets anders doen dan erop vertrouwen dat de boodschap was aangekomen en dat de familie zelfstandig verder zou gaan om hun leven en werkplanning beter te structureren.  Hoewel ik daar alle vertrouwen in had, was ik blij verrast toen ik een paar weken later een mail van ze kreeg. Een boodschap waaruit bleek dat die paar dagen dat ik bij ze thuis was een echte eyeopener voor ze was geweest.

De klant vergeleek het met een steen die in de vijver was gegooid. Mijn bezoek had iets op gang gebracht, dat nu pas zichtbaar werd. Het gezin besefte dat ze met een gestructureerde, stapsgewijze aanpak ook andere aspecten van hun leven beter konden organiseren. Dat ze daarmee veel meer rust en ruimte zouden krijgen in hun leven. Ze waren dan ook vastbesloten om verder te gaan op de ingeslagen weg.

 

Mensen denken vaak dat een Professional Organizer niets anders doet dan (een beetje) opruimen. Dat is natuurlijk niet zo! Het opruimen is slechts een oefening om het doel te bereiken: het ontwikkelen van een mindset waarmee je voortaan andere keuzes maakt. Keuzes waarmee je je leven overzichtelijk houdt.

Of het nu gaat om het organiseren van je kasten, agenda, werkplek, administratie of fotocollectie, de aanpak en werkwijze is altijd hetzelfde. Natuurlijk zul je er tijd voor vrij moeten maken om zaken op orde te krijgen. Maar als je eenmaal weet hoe je het aan moet pakken, zie je al snel resultaat en is die tijd gauw terugverdiend. Bovendien, naarmate je het geleerde vaker toepast, krijg je er steeds meer vaardigheid en plezier in!

In Amerika zeggen Professional Organizers weleens over hun klanten: “They don’t know what is going to hit them”. Daar sluit ik me graag bij aan. Met wat inzet en goede wil, kan de begeleiding van een Professional Organizer veel meer impact hebben dan je ooit had gedacht.

 

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *