8.8

Uit 200+ klantbeoordelingen

Zoek in deze site

De onzichtbare effecten van Organizing


Categorie: Organizing Works | Auteur: Germo Bekendam

Heb je ook wel eens je kantoor- of kledingkast uitgemest en opnieuw ingericht? Of je keukenkastjes of mailbox grondig onder handen genomen? Dan weet je vast wel hoe het er na zo’n actie uitziet. Overzichtelijk, fris en uitnodigend. Het kost soms even moeite om eraan te beginnen maar wat een voldoening als je tot handelen overgaat.

Je krijgt direct positieve reacties van anderen als je laat zien wat je allemaal hebt gedaan. In de fysieke omgeving is het duidelijk zichtbaar dat er wat is veranderd na een zo’n actie. De meeste mensen noemen dit opruimen. Er is iets daadwerkelijk veranderd in de omgeving door op te ruimen en te organiseren.

Vaak minder duidelijk zijn de onzichtbare effecten van zo’n Organizing exercitie. Op gevoelsmatig- en energetisch niveau gebeurt er ook veel tijdens deze opschoning actie. Heel veel zelfs. Dit is voelbaar en zichtbaar via rust in de ogen, een evenwichtigere houding en een vrij gevoel. Ruimte op alle niveaus dus.
Even terug naar jouw kantoor- of kledingkast. Voordat je begon met het doorlopen, opschonen en organiseren hiervan was er een bepaalde reden waarom je aan de slag ging? Was het noodzaak of een wens verandering aan te brengen? Wellicht was je het helemaal zat dat je steeds bij het openen van de kastdeur de spullen op je af zag komen en er een gevoel van irritatie of frustratie bij kreeg. Je besloot dat de maat vol was en ging aan de slag.
Tijdens het doorlopen van de spullen in de fysieke omgeving gebeurt er iets met je. Door het maken van keuzes over wat je wil met de spullen ontstaat er duidelijkheid over drijfveren, motivaties en behoeften. Het gaat niet alleen over spullen maar ook over de huidige fase, jouw ontwikkelingsweg in je leven.
Je kijkt wat je los wil laten, ook emotioneel los wilt en kunt laten. Spullen zijn energie. Door op te ruimen en te organiseren neem je leiding over jouw eigen leven en ga je bewuster keuzes maken over waar je je mee bezig wilt houden en waarmee niet. Door praktisch te kijken wat er in je kast weg kan bijvoorbeeld.

Laten we zeggen dat je jouw kantoorkast aanpakt en dat er drie dossiers liggen die naar het archief kunnen. Ze kunnen weg en hoeven niet bewaard te blijven. En stel dat deze dossiers jou al een tijdje prikkelden en aandacht vragen elke keer als je ze ziet liggen. “Daar moeten we nog een keer naar kijken…” zeg je regelmatig tegen jezelf. En elke keer vragen ze weer aandacht, energie en ruimte in jouw werktijd, je hoofd én in de kast. Door iedere keer geen actie te ondernemen hou je de situatie in stand. Is dat nodig? “Het ligt in de kast en ik heb er geen last van…” hoor ik je zeggen. Maar is dat ook zo. Vanuit een overlevingsmechanisme zijn we als mens geneigd niet met dit soort zaken bezig te willen zijn. “Ik vind het geneuzel, zonde van mijn tijd en het levert niks op als ik er tijd aan besteed…” denk je wellicht. Maar ga eens na hoeveel soortgelijke zaken als de 3 dossiers zich in jouw werk- woon- en leefomgeving bevinden. Als je gaat kijken en eerlijk bent naar jezelf zul je versteld staan.

We hebben behoefte aan rust, aan overzicht en willen graag weten waar we aan toe zijn. Maar hier kun je zelf veel aan doen door jouw basis omgeving te ordenen. Door bezig te zijn met waar je mee bezig wilt zijn en begrenzen waar je in valkuilen loopt.
Loop als je thuis bent je woonkamer, keuken en berging of schuur eens door. Probeer met de blik van een buitenstaander te kijken en wees objectief, kritisch en eerlijk bij het inventariseren van de mogelijke aandachtspunten die je dan ziet. Dit kun je natuurlijk ook doen in je werkomgeving.
Denk aan jouw (digitale) agenda, je bestanden en eventuele paperassen waar je mee werkt. Wellicht denk je nu “Whatever, lekker belangrijk…” Dan ervaar je misschien onvoldoende last van de fysieke spullen in je fysieke of digitale omgeving. Of je hebt niet door hoe overprikkelt je regelmatig kunt zijn en hebt een manier gevonden hiermee om te gaan. Dan kun je jezelf de vragen stellen: Heb ik een hoofd vol met van alles en nog wat waar ik iets mee moet? Ervaar ik een gebrek aan overzicht en kan ik regelmatig iets niet vinden? Ben ik snel en regelmatig overprikkeld door de hoeveelheid zaken die bij mij binnenkomen en zorgen voor energieverlies?

Dit laatste is wat ik regelmatig hoor van mensen die eraan toe zijn orde op zaken te stellen in hun aardse leven en omgeving. Van nature wil energie stromen. Kijk maar naar de natuur. Alles beweegt door, verandert en blijft in beweging. Het gaat door je heen, in je werk, bij jou thuis en in het leven. Door jezelf aan de hand te nemen, keuzes te gaan maken in het opruimen en organiseren, prikkel je op bewust én onbewust niveau iets in jezelf. Alsof je ineens ‘aanstaat’, in beweging komt en voorwaarts gaat. Als een trein die langzaam op gang komt en daarna in een constant tempo doorrijdt. Als je eenmaal op gang bent gebeuren er bijzondere dingen. Positieve dingen. Je voelt je frisser, opgeruimder en vitaler. Dat zijn onzichtbare effecten die ontstaan door Organizing. Vrij zijn willen we allemaal, realiseer je dat je de leiding hebt over jouw eigen leven.

En jij? Hoe zit het met de organisatie van jouw leven?

 

 

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *