Faalkosten zijn kosten die onnodig gemaakt worden. Deze gaan direct van de gemaakte winst af. Zeker in tijden van recessie of crisis een ongewenste kostenpost.

Er wordt veel gesproken en geschreven over de hoge kosten van faalkosten in de bouw. Denk aan verkeerd bestelde of geleverde bouwmaterialen. Dit zorgt voor enorm oponthoud in het bouwproces. Soms ligt het werk daardoor zelfs helemaal stil. De kosten kunnen gemiddeld oplopen tot 10%, of meer, van de bouwkosten volgens dit artikel.

Ook in andere branches worden faalkosten gemaakt.

Recentelijk sprak ik met een toeleverancier over geleverde diensten. Ze hadden voor ons werk uitgevoerd en het viel op dat er steeds details vergeten werden. Het werk was niet volgens de gemaakt afspraak geleverd. Los van dat het ons tijd kostte voor het controleren en hierover communiceren was ook de leverancier extra tijd kwijt. Deze extra tijd kan niet gefactureerd worden en gaat dus ten koste van de winst.

Na een goed gesprek met deze leverancier kwam deze tot de conclusie dat het de hoogste tijd was voor het goed organiseren van de interne bedrijfsprocessen. Organizing Works!